Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Proč často rozmlouvám koupi notebooku

Proč často rozmlouvám koupi notebooku

(9.3. 2008 20:48:00)

Několik mých přátel a známých se rozhodlo, že si pořídí notebook. Jsou přeci jen menší a dneska už ani nestojí tolik. Všem jsem to rozmluvil. Pokud si chcete koupit notebook, velmi pečlivě zvažte, zda jej opravdu potřebujete. Pracuji s notebooky víc než 5 let (včetně mých kolegů, kteří mají).

Zde jsou důvody, proč si nepořídit notebook:
  1. Opravy jsou neskutečně drahé
    Několik malých příkladů: rozbije se klávesnice na notebooku - cena cca 2000Kč až 3000Kč, u stolního počítače: 150Kč; odejde ložisko u větráčku - stolní počítač 40-200Kč, u notebooku převážně nutno vyměnit celý chladící box: cena okolo 3000Kč. Rozbije se monitor (a to je celkem jisté na 99%) - velký počítač 4000Kč (nový průměrný monitor), notebook je okolo 10000Kč.
  2. Díly jsou křehké, snadno odcházejí
    Typickým příkladem jsou panty držící monitory. Plast snadno křupe, praská, panty odcházejí. DVD mechaniku muselo hodně lidí okolo mne (včetně mne) cca do dvou let nechat vyměnit.
  3. Díly po několika letech (skoro) nejsou
    Ano, zní to překvapivě, ale nejsou. Resp. jsou, ale nikoli skladem. Jen na obědnání. A to stojí nejen čas, ale i nejistotu, zda vůbec budou... Samozřejmě, že díly nejsou nijak levné.
  4. Notebook po záruce není pro servis zajímavý
    Tohle už mi řeklo několik servisních techniků...
  5. Výměna komponent jen v servisu
    Na velkém stroji vymění jakýkoli díl průměrně nevzdělaný jedinec. U notebooku si musíte buď hodně vyhrát (a modlit se, ať něco nepokazíte), nebo jít do servisu...
  6. Další rozšíření je prakticky nemožné
    Na velkém stroji přidáte další disk raz dva. Nová mechanika také není problém... U notebooku přidáte další disk maximálně tak, že starý vyhodíte (a reinstalace či přenesení image disku nutná).

Suma sumárum

Závěrem - pokud byste si chtěli koupit levný notebook, snadno zjistíte, že za stejné peníze lze pořídit daleko lepší stroj, který je navíc odolnější k problémům. Dražší notebooky jsou na tom často podobně. Jen s tím rozdílem, že pokud je notebook samý plast, tak ten opravdu nevydrží. Koupi notebooku je tedy nutné dobře promyslet. Jinak hrozí, že budete mít stroj, který vám bude někde ležet a nebudete mít na jeho údržbu/opravu.

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net