Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Cítím se diskriminován...

Cítím se diskriminován...

(11.4. 2008 16:17:00)

Nemohu si pomoci, musím se svěřit s tím, co okolo sebe vidím a co mi sic nejde na rozum, ale moje nervy určitě jo. Marně se snažím v rámci pravidel (pseudo)humanismu bránit postojům, které lze možná označit za xenofobiní, rasistické. Jenže se prostě cítím diskriminován a mám před sebou tvrdá fakta, nikoli jen domněnky či pocity...

Máme v baráku tři romské rodiny. V tom prvním bydlí velmi slušná rodina. Rád se s nimi vídám. Ona je milá a on nejenže si přividělává uklízením, které dělá poctivě, ale věnuje se celkem hezky aj svým dětem. Nutno říct, mnoho "bílých" by mohlo závidět. Tato rodina je "nejmladší" a je fakt fajn.

Ve druhém vchodě bydlí rodiny dvě. Jedna celkem slušná a jedna víc než problémová. Dokud byla ve druhém vchodě rodina jen jedna, bylo vše v pořádku. Jenže pak se nastěhovala druhá rodina a nastalo peklo. V domě nemá smysl cokoli uklízet, rekonstruovat, opravovat... druhá romská rodina háže použitý plýnky na půdu (i z okna), je velmi hlučná a má všechno na háku... (ponaučení, které mi potvrdilo několik lidí - pokud v baráku bydlí jedna romská rodina, je to v p ohodě. Pokud jich je víc, pak za všechno může vždy ten druhý...)

Dobrá, řeknete si, nebudeme příliš zobecňovat atd... Mnoho energie jsem strávil nad tím, abych ve chvíli, kdy se k nám stěhovala "nejmladší" rodina, nebyla rovnou odsuzována. Typickým příkladem byl názor, že romové zvou všechny své příbuzné do koupelny a protočí všem vody tolik, že se nedoplatíme (voda se v našem vchodě rozpočítává).

Jaké bylo moje překvapení, když jsem viděl odečty vody pro druhý vchod! Romské rodiny spotřebovali vody o 200% v prvním případě a o 400% více, než v průměru kdokoli jiný... Ale co, řekl jsem si. Ze dvou případů, které jsem osobně zaznamenal, se nedá zobecňovat... A navíc v našem vchodě přijde vyúčtování až zadlouho. Tak uvidíme. Jenže stín toho, jak moc dobře mí sousedé predikovali situaci, už prostě zůstal. A navíc stejné zkušenosti mi potvrdili i v jiných barácích. Přesto všechno si člověk říká - nesuď podle pozlátka. A tak jsem předchozí řádky napsal spíše pro lepší vykreslení situace, než toho, jak moc bych chtěl říkat "obecně platná pravidla". Těžko se pak ale vysvětluje lidem, aby neodsuzovali dříve, než se přesvědčí...

Tím nejdůležitějším je však nyní případ nejhlučnější rodiny.

Ona nejhlučnější romská rodina má několik charakteristik, které nelze jen tak přehlédnout - vlastní dohromady 3 automobily, satelit, kvalitní nové kočárky... A minmálně převážní většina této rodiny je věčně nezaměstnaná a doma.

Nyní si dovolím malou odbočku. Moje známá má ve své práci jako klienta jednu romskou rodinu. Členům této rodiny se nevyplácí pracovat (nevidí důvod). Za to ve vybavení bytu lze najít nejednu drahou záležitost.

Ale zpět k naší rodině. Ta rodina po mnoho let neplatila nájem. (Ten činil v naší lokalitě cca 1300 korun/měsíc!). A protože město své byty prodalo, rozhodlo se, že povede s danou rodinou soud. Jako výsledek, který se ke mě donesl, bylo, že se rodina do 1.4. tohoto roku musí vystěhovat. Po uplynutí prvního dubnovoho týdne jsme jen viděli, jak má romská rodina všechno na háku a bydlí si vesele dál.

Tak jsem se spojil s městem. Přeci jen se s úředníkama v Kolíně znám. Jaké bylo mé překvapení z toho, co sem slyšel... Ano, rodina má soudní vystěhování a do 15 dnů musí opustit byt. Jenže poté, co jí město najde náhradní ubytování. A to jen tak nebude. Ale prý je takových rodin víc, tak se to snaží nějak vyřešit. Do holobytu onu rodinu bohužel vystěhovat nemohou.

Nechci nikoho odsuzovat jen podle barvy pleti. Dokud jsem nevedl naše bytové družstvo a neviděl víc, neměl jsem pocity, které mám. Případ nejmladší rodiny je pro mne stále tím sluncem na nebi. Jenže to nic nemění na tom, že se nyní cítím diskriminován a naštván. Vždyť stejné problémy řešil jeden nejmenovaný politik ve Vsetíně. A nedejbože, kdyby se neplatiči navezli do jendné lokality. Už by z toho bylo, podle některých ochránců lidských práv, gheto (jojo - sytý hladovému nevěří).

Platím nemalé daně. A z těchto daní se pak platí auta, kožená křesla a DVD flákačům... A to mě, pardon, sere. Protože bych chtěl, aby z mých daní šli peníze babičkám a dědečkům, nemocným a dětem a potřebným v nouzi, ale ne flákačům, co nic takového nepotřebují a jen zneužívají "dobroty" druhých.

A nedejbože, kdybych nezaplatil splátku na hypotéku... Takže začínám pomalu litovat, že jsem snad kdy ten nájem platil...

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

11.4. 2008 16:38
[1] Tomáš
Nadpis: paroubek by přišel o voliče
11.4. 2008 23:45
[2] ericson
Nadpis: Bohužel


Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net