Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Zabezpečení internetového bankovnictví

Zabezpečení internetového bankovnictví

(29.8. 2006 19:59:00)

Přiznám se, že to, co se stalo Komerční bance (tedy že nějaká skupina hackerů vykradla minimálně deseti lidem účet přes internet), jsem očekával už dlouho. Zvlášť, když jsem viděl, jak je přístup ke kontu u některých bank zabezpečen. (např. zabezpečení České spořitelny)

Možnosti zabezpečení

Certifikát s heslem

No, to není moc bezpečný... Heslo se dá prolomit, uhodnout či jinak snadněji získat. Certifikát není nic jiného, než soubor.

Elektronickým podpisem

Stejné jako u certifikátu. Možná kacířské, ale ne nepravděpodobné.

Kalkulačkou

K transakci se používá kalkulačka, která pro potvrzení transakce vygeneruje číslo. (Tak, aby bylo jednoznačně jasné, že se jedná o majitele účtu). Jedna z nejbezpečnějších metod, jen s sebou musíte furt tahat kalkulačku.

SMS zpráva

Tady to je celkem taky hodně bezpečný. Někdy je třeba SMS-ky pro přihlášení (třeba u ČSOB) a někdy pro potvrzení každé platby (třeba u GE). Chybou je, když nemáte v "esemesce" informace, k čemu se vztahuje, ale i tak je toto jedna z nejbezpečnějších metod. Nevýhodou je, že některé instituce zaslání sms zpoplatňují.

Více informací najdete když tak v článku Autorizace v internetovém bankovnictví. V článku je přehled bank možností zabezpečení. Jen s jednou chybkou: GE Money bank umožňuje SMS autorizaci a vyžaduje (přes SMS) i potvrzení každé transakce. Teda pokud si to povolíte.

Případně je ještě zajímavý tento článek: Bezpečnost českého internetového bankovnictví

Keep safe your money :-)

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net