Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Novela zákona - jsme apriori zloději

Novela zákona - jsme apriori zloději

(aktualizováno 7.12. 2006)

Bývalý ministr kultury, pan Jandák (ČSSD), se do mého povědomí zapsal hned dvěmi událostmi. Nejdřív tím, že mluvil jak dlaždič v hospodě páté cenové kategorie. To jsem mu ale prominul.

Hlavně se ale zapsal do mého povědomí tím, že nechal schválit novelu autorského zákona. Tato novela je do značné míry "nasrávací" (pardon za ten výraz, ale až pochopíte, co pan Jandák podepsal... možná, že myslel na své kamarády :-) ). Jelikož díky ní se nyní zdraží všechna paměťová média. DVD např. o 5 korun. Harddisky 10 Kč za 40GB atd.

Fakt mě štve, že tím, že si pořídím harddisk nebo fotoaparát, jsem rovnou označován za zloděje. Fakt mě štve, že budu platit někomu za to, že si ze svých peněz koupím digitální fotoaparát (první poplatek OSA), fotky zkopíruji na svůj harddisk (druhý poplatek OSA) a pak vypálím zálohu na CD nebo DVD (třetí poplatek).

Proč platím někomu za něco, na co podle mě nemá nárok. Vždyť tato platba není IMHO opodstatněná, jelikož od OSA za mnou zaplacené služby nic nedostávám. Navíc, když autorem mnohých dat jsem já sám! Jako programátor doma vyplodím docela dost dokumentů mnohdy nemalých velikostí. A to nemluvím o zálohách a zálohách záloh...

V diskusích na toto téma se dost lidí vyjadřovalo k tomu, že to berou jako legalizaci stahování různých cédéček. Chápu, že OSA (mimochodem, v jejím čele byl Petr Janda - ten z Olympicu) potřebuje nová auta a baráky a že autoři by měli za svá díla dostat nějakou tu odměnu, ale co je moc. Pár halířů bych ještě rozdejchal, ale tahle nenažranost je opravdu obrovská. Jak vidno, někteří zaspali dobu a když zjistili, že se ty jejich sr***y už neprodávají (šak se to nedá poslouchat), tak si vymysleli nový způsob snadného zisku.

Takto to chápu a vnímám. Platím za služby, které nechci. Jsem rovnou zlodějem. Nevíte někdo o nějaké petici či sdružení, které vytváří loby proti této změně? A co si myslíte Vy?

PS: Nezbývá mi, než poděkovat Jarkovi Nohavicovi za to, že své poslední album dal volně ke stažení... A nepřijde mi, že by zchudl...

více info: Poplatek pro autorské svazy...


Aktualizace 26.11.

Petici proti OSA můžete podepsat na strákách antiOSA

Aktualizace 6.12.

Výňatek z novely zákona - poplatky (PDF, 65kB)
Hezký článek od Pixiho - Tak nám znárodnili ty umělcí, pani Vopičková!

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net