Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Otevřený dopis Českým drahám

Otevřený dopis Českým drahám

(10.1. 2007 14:16:00)

Jelikož cestuji, stejně jako mí přátelé, denně vlakem (Kolín - Praha), nemohu snad ani být spokojeným zákazníkem. Jestli ČD chce opravdu zvýšit kvalitu svých služeb, jak proklamuje, mělo by:

a) managament jezdit vlakem

každý den a druhou třídou; nebo alespoň v pátek odpoledne, v neděli večer, v pondělí ráno... a pak taky před svátkama. To proto, že hlavně v tyto dny (v ostatní to není ale o moc lepší) jsou vlaky soustavně přervaný. Mnohdy si už připadáme jako židi, které nacisti vezly do Osvětimi - taky nevěděli, jestli ta noha, na který stojí, je jejich. Taky nemohli dýchat a hýbat se. Taky při vystupování šli pomalu přes jiný lidi. A to to se děje každý týden a téměř každý den!

(Kdysi mi ČD na problematiku přervaných rychlíků odpověděla, že využití vagónů se průběžně sleduje a zapojení vagónů se podle toho aktuálně přizpůsobuje. To sem zažil jednou, před cca 10 lety a tehdy už lidi nemohli ani nastoupit, jak byl vlak plný. Prosím tedy odpovědné osoby z ČD, aby mi případně neodepisovaly pohádky.)

Navíc by vedení ČD poznalo, jak skvěle je ve vagónech buď přetopeno, nebo zima (uznávám, že se takto neděje vždy, jen prakticky v 99% případů). Je sice pravda, že když sedíte v kupé s překrásnou ženou a už nevíte, co si svléknout, že to možná má svá pozitiva. Jenže po několika minutách stejně všichni z nedostatku vzduchu a obrovského vedra upadnou do hlubokého spánku...

b) managament by si též všiml, jak dobře průvodčí plní své povinnosti.

Např. v přepravních podmínkách je, že cestující nesmí obtěžovat své okolí např. nadměrným hlukem... Ještě jsem nezažil, že by průvodčí usměrňoval cestující, kteří toto provádějí. (Je supr, když si v couráku mládež začne přehrávat porno nebo melodie na mobilu na plný kule tak, aby to bylo slyšet na druhé straně vagónu. Průvodčí ale nedělá nic.)

Pokud ČD tato informace nestačí, doporučoval bych revizory mezi cestujícími. Ale ne ty, co kontrolují lístky (podruhé). Měli by být mezi cestujícími a tvářit se jako cestující a sledovat aktivitu průvodčího, ne jej dublovat (a mnohdy buzerovat cestující, jako to dělal jeden starší revizor na trati 11)...

Přečíst si přepravní řád ČD je opravdu k pobavení, neb lze tak najít kde co, co není dodržováno, ačkoli, kdyby tomu tak bylo, by byla kvalita přepravy opravdu vyšší, než je teď.

c) individua, které chtějí vidět lístek

Jednou za čas se objeví kdosi, kdo chce vidět lístek v rámci přepravního průzkumu. Takováto osoba má na sobě jen nepatrný "odznak", že je z ČD - přitom si odznak takovéto kvality může vyrobit kdo chce za pět minut. Pokud tedy zvládnul alespoň první lekci psaní ve wordu. Komu je co do toho, kam jedu? Navíc tato osoba často prozradí nahlas všem rovnou, kam zákazník ČD míří. (To je supr, pokud jste žena a před vámi sedí poloopilé individuum, které působí, že se na Vás vrhne...) Odkud se bere přesvědčení, že má onen "průzkukmník" vůbec právo lístek vidět? Co jej k tomu opravňuje?

d) zrušením poloviny spojů do Kolína

jste jen více naštvali dojíždějící. Už totiž dojíždět není tak snadné, jako dřív... Proklamované posílení spojů od ČD jsem si nějak nevšiml. Jestli ono to není tím, že nové rychlíky jedou "minutu až dvě" (alespoň v Kolíně) po nebo před starým rychlíkem...

e) měření zpoždění

Velmi, ale opravdu velmi by mne zajímalo, co vede ČD k proklamaci toho, že vlaky jsou přesnější a mají méně zpoždění. Všiml jsem si opravdu jednoho faktu: když si ráno na www.idos.cz najdu, že má vlak 28min zpoždění (a on opravdu přijede s baj oko 28min zpožděním), tak na nádraží je napsáno, že vlak má 10 minut sekeru. Takto to je ale vždy!

Ke zpoždění na nádraží mohu v klidu přičíst dalších mnoho minut a pak teprve získám realitu... Podle jaké metodiky ČD počítá zpoždění? Proč nezaokrouhluje zpoždění alespoň na blízká čísla dělitelná pěti (což současná technika na nádražích umí)? Proč se zásadně zaokrouhluje směrem dolů?

f) systém slev

se ČD moc povedl. Nevyznají se v něm nejen zákazníci, ale občas i samotní zaměstnanci. Ti pak, než aby na ně přišlo zpoždění, raději zákazníkovi některé věci zaplatí ze svého... (viz např. problém s místenkama)

Hold není nad umění udělat transparentní a jednoduchý systém...

Závěr

Za víc peněz poskytujete prakticky méně muziky. A to i přesto, že měsíční jízdenka se naštěstí nezdražila a nové "couráky" jsou opravdu pohodlné a vhodné 21. století. (Ale klimatizace v nich by měla být inteligentnější, teď funguje tak, že přervaný vlak neutáhne a je na nic, a jen se trochu vyprázdní, tak všichni tak mrznou, že i vlétě je svetr povinnou výbavou...)

S pozdravem Váš stálý, ale ne příliš spokojený, zákazník

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

16.1. 2007 15:08
[1] marka
Nadpis: vlakové spojení
17.1. 2007 09:56
[2] Yučikala
Nadpis: taky dobrý
reakce na: vlakové spojení od marka


Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net