Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Povzdechnutí nad ligovým sněmem

Povzdechnutí nad ligovým sněmem

(26.5. 2006 18:18:00)

Pamatuju doby, kdy jsem se těšil na ligový sněm týdny dopředu. Doufal jsem, že na něj budu smět jet. Ne kvůli rodičům, ale třeba kvůli tomu, že na sněm mohli jet jen lidé za odměnu. Že uvidim něco, co se mi jen tak nenaskytne a ještě se u toho potkám kamarády nebo nové kamarády poznám. Tenkrát jsem měl daleko víc času, než dnes a tak jsem mohl odjet i docela brzo v pátek a vrátit se docela pozdě v neděli.

A když už na něj někdo přijel, mohly mu vypadnout věci z důlku. Všude lidé v krásně vyrobených krojích. Slova jako maskáče či tričko z bederkou jeden aby pohledal. Jak řekla jedna místní domorodkyně po prohlídce v týpí: "Máte hezký ty iglů". Jenže tenkrát v LLM "vládl" Wamblitanka, který se s nikým moc nepáral... Sněm se vždycky neskutečně vlekl, protože věci se projednávaly na sněmu, nikoli před ním. Sněm sloužil k rozhodnutí důležitých věcí a nebyl vždy určen dětem...

Dneska už je sněm naštěstí rychlý a dynamický a lidé na něm převážně nespí, jako dřív. Jen ta malebnost jako by se někam vytratila. Maskáč všude a kroje aby člověk pohledal. Místo mnoha týpí lze jen zakopávat o stany v lese.

Dřív býval sněm na konci května. A tak na něj nejezdili jen maturanti. Letos je novinka - sněm už je nedostupný nejen maturantům, co by chtěli udělat přijímačky na nějakou tu školu, ale ani řádní studenti VŠ se nedostaví. Zkouškové je zkouškové - teda jste-li opravdu studenti VŠ a ne nějakého rádoby oboru s razítkem "taky budu magistr/inženýr" a nemusim se tak dřít jako ti chudáčci na prezenčním studiu na hnojárně, ČVUT či někde jinde.

Pokud je sněm určen dětem, pak to myslím nevadí. Jenže woodcraft je od 4 do 94 let a tudíž si myslím, že sněm není nebo by neměl být jen pro děti. A krom toho, studentů VŠ není sice mnoho, ale ani ne málo.

Ale jsem rád, že letošní sněm není na Kosím potoce, ale na Malém Waldenu. Takto je aspoň přístupný lidem z Moravy. Přeci jen, jet z Moravy do Planý a zpět je finančně a hlavně časově opravdu nákladný a jet tedy prakticky na jeden den (nepočítám pátek, kdy se přijede a neděli, kdy je nutné odjet) někam, to si to člověk pořádně promyslí.

Nu což - pevně doufám, že letošní sněm se moc povede! Osobně se na něj docela těším.

PS: Jen přijedu bohužel jen na sobotu a ještě možná sám...

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net