Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Sen starého bojovníka

Sen starého bojovníka

(24.11. 2007 13:34:00)

Jalikož patřím k těm, kteří se aktivně zajímají o indiánskou kulturu a odebírám tak časopis Poselství světa v kruhu, rozhodl jsem se zveřejnit článek, který mne velmi zaujal. Myslím si totiž, že sny se mají plnit (a proto jsem na výzvu přistoupil)... a taky zcela souhlasím s tím, co napsal Ullrych o "některých" Indiánech v Evropě.

Moji příbuzní,
obracím se na vás všechny s velkou prosbou a výzvou. Ozval se nám Thathanka (Jan F.Ullrich) s prosbou o sehnání peněz na letenku jednoho lakotského tradicionalistu a medicinmana z rezervace Pine Ridge, jménem Ray Takes War Bonnet. Tento člověk kdysi viděl dokument kanadské televize o českých Euroindiánech, s názven Touha stát se Indiánem, a projevil skutečný zájem nás jet navštívit a vidět to na vlastní oči. Zatím je vše pouze v předběžném plánování, ale zvažovali jsme, že by bylo dobré, kdyby se to mohlo uskutečnit na táboření na Rychtářově - na jaře, anebo pravděpodobněji spíše na podzim 2008. Problém je, že tento člověk nemá takové množství peněz, aby si mohl koupit letenku ( která stojí cca 30 000Kč) a letět k nám, ale moc rád by se sem dostal. Tak se na vás obracím s návrhem - ti z vás, kteří byste rádi přispěli, pošlete mi prosím na můj mail osni@seznam.cz, své jméno (popř. i indiánské, ať se lépe vyznám, o koho jde) a e-mail i popř. nějaký další kontakt na vás (telefon) - čím dřív, tím lépe, ale nejpozději do konce letošního roku. Já bych se pak na vás obrátil podle toho, kolik by se sešlo zájemců, a napsal bych, jakou částkou budeme každý přispívat. (např. když se nás sejde 30 a letenka stojí 30 000, každý z nás by zaplatil 1000Kč, takže když nás bude 60, bude to o polovinu méně a čím víc nás bude, tím....) Tuto částku bych pak mohl od vás vybrat třeba přímo na daném táboření, nebo bych vám dal vědět o nějaké jiné možnosti placení. Prosím však, aby vaše přislíbení bylo závazné. Samozřejmě v případě, že by se cokoliv stalo a na poslední chvíli, již po vybrání peněz, by z toho sešlo, budou vám všem peníze vráceny. Nevím, jak to udělat jinak, takže pokud máte někdo lepší řešení, napište mi. Vím, že se jedná o nemalou částku peněz, ale nezbývá, než mi věřit, jinak se zaručit nemohu. Děkuji všem za zvážení.Osni Aihat'a (Dušan Hanák).

Thathanka Wičahčala – Jan F. Ullrich k tomu napsal:

Ray Takes War Bonnet je Lakota z Pine Ridge (kmen Oglala). Je mu asi 54 let a pochází z velmi tradiční lakotské komunity a rodiny, která je velmi intenzivně žije s lakotskou kulturou. Ray se aktivně účastní všech náboženských i společenských obřadů, v jejichž atmosféře vyrůstal odmalička. Ray mluví plynule lakotsky a jedním z významných konzultantů, s nimiž pracuji na tvorbě nového lakotského slovníku. Ray také zpívá a umí vyprávět tradiční lakotskou slovesnost.

Je známo, že do Evropy, zejména do Německa, jezdí mnoho indiánských medicinmanů, kteří cestují po světě a představují indiánskou kulturu. Podle mého názoru zdaleka ne všichni jsou představiteli skutečně tradičních indiánských hodnot. Zejména mnozí z těch, kteří se označují za medicinmany jsou často lidé, kteří ve své vlastní komunitě nemají žádnou autoritu, případně ani v žádné tradiční komunitě nežijí. Ti pak v Evropě vystupují s nemalým sebevědomím.

Ray není takovým "cestujícím medicinmanem". Je to ikčé wičháša - prostý člověk, který je skromný, v lakotské kultuře vyrostl a nemá potřebu posilovat si sebevědomí v zahraničí. Velmi ho ovšem zaujal dokumentární film o českých euroindiánech (z roku 1993) a projevil zájem se mezi ně podívat. Jeho zájem je velmi seriózní.

Naše organizace (Konsorcium lakotského jazyka) již dříve zvažovala, že některé z konzultantů lakotského slovníku pozve, abych s nimi mohl na slovníku intenzivně pracovat v prostředí, kde nebudou rušeni každodenními povinnostmi svého domova. Proto zvažujeme možnost, že Raye do České republiky dopravíme. Celá akce je ovšem zatím jen v teoretické rovině, u nás především závisí na časových a finančních možnostech - tedy jestli se nám podaří získat grant na pokrytí nákladů na cestu a pobyt. Pokud by se Indian Corral chtěl finančně podílet, s tím že bychom pak Raye přivezli na některé vaše táboření, bylo by všestranně přínosné.

Ještě jednou musím ale zdůraznit, že celá akce je logisticky náročná a zatím není možné ji přislíbit hotovou věc. Případný finanční příspěvek IC bychom použili až pokud by vše bylo jisté. Možné termíny jsou jaro nebo podzim 2008 (léto nepřipadá v úvahu). Pokud by se to neuskutečnilo, mohli bychom se o to znovu pokusit v roce 2009.

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net