Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Gibsonovo Apocalipto

Gibsonovo Apocalipto

(4.2. 2007 12:17:00)
apocalipto

Tak jsem byl v pátek na filmu Apocalipto od Mela Gibsona.

Musím říct, že jsem byl hodně z filmu nadšen. Hodně jsem četl, jak to Gibson (opět) přehnal s krví. No nevím. Myslím, že spousta scén se dala udělat krvavěji. Gibson tak však neučinil. Krvavé scény působí jen realisticky, nikoli surrealisticky (což je spíš případ mnohde zmiňovaného Tarrantina).

Na Apocalipto sem se hodně těšil. Už jen proto, že neznám film, který by byl o mayské kultuře. Navíc je film, díky trendům posledního desetiletí, plný překrásných detailů na rekvizitách. Naštěstí je doba, kdy herec představoval Apače a chodil v oblečení kultury na stovky kilometrů vzdálené, pryč.

Pokud si pamatujete dobře hudbu ze Statečného srdce, přijde vám možná hudba z tohoto filmu podobná. Podle mě má podobné náměty... To ale nic nemění na tom, že do filmu sedne a velmi dobře jej "dopracuje".

Film obsahuje spoustu míst, které jsou podle mě dobré k zamyšlení. Nechybí ani láska. Nejen mezi mužem a ženou, ale i k dětem. Ostatně vztah k dětem ve filmu je jeden z faktů, který stojí za povšimnutí (nalá poznámka: u přírodních národů je dětství považováno za šťastné období - protože prostě šťastné je). Takovéto podněty jsou často spíše detailem než hlavním motivem a mohou oku diváka utéct. O to je pak zajíměvšjí vidět film podrhé (až po enté).

Prostě - pokud vám nevadí trocha té krve, pak rozhodně na tento film jděte.

ps: jo a jestli vám přijde film příliš pohanský a heretický, pak vězte, že vám jen chybí nadhled nad vlastní kulturu a možná i by stálo za to se zamyslet nad "výjimečností" vlastní kultury/víry :-)

officiální stránky: http://apocalypto.movies.go.com/

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net