Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Hlavní nádraží v Praze - ostuda a lidská tragédie

Hlavní nádraží v Praze - ostuda a lidská tragédie

(5.2. 2007 21:19:00)

Pohybuji se prakticky každý den na Hlaváku v Praze a tak jsem hodně rád, že byla zahájena jeho rekonstrukce... Jenže co se Hlaváku týká, rekonstrukce není rozhodně tématem dne. To, co je totiž opravdu na hlaváku jasně patrné, je spousta bezdomovců. Díky rekonstrukci se jimi musíte více méně opravdu prodírat.

Hlavák prostě páchne a smrdí. Je promáčený močovinou (tuhle jsem např. překračoval moč s krví...) a podivnýma individuama, které nejsou mnohdy příliš při smyslech. Za to krást, pást a obtěžovat umí velmi dobře.

Není dne, kdy by se mi nechtělo z toho zápachu zvracet. Kdy by mě někdo neobtěžoval, kdy se tam někdo silně hádal, byl evidentně někde na tripu či se snad neprodával. A není týdne, kdy sem se pomalu na Hlaváku začal bát.

Hlavák je prostě symbolem lidské tragédie. A taky symbolem ostudy našeho národa, neb prakticky většina vlaků končí, začíná či projíždí Hlavákem.

Je jasné, že pokud se nepodaří z Hlaváku bezdomovce a tomu podivná individua vyhnat, je celá rekonstrukce rekonstrukcí poloviční.

Pohled člověka - uživatele

Z tohoto pohledu, je stanovisko jasné. Bezdomovci, pasáci i prostitutky s prostitutama musí pryč. A s nimi ta všudypřítomná špína...

Jenže jak to zařídit? Vyhazovat evidentně podezřelé osoby? Neustále je "buzerovat" policejními kontrolami? Možná, že by pomohlo zvýšit monitoring prostotu a opravdu "vyhazovat" podezřelé - nebo dejme tomu obtěžující osoby (žebrající, zapáchající, značně znečištěné).

Pohled člověka - humanisty

Předně všem, kteří mají plnou řeč humanistických řečí doporučuji strávit několik dnů na Hlaváku. Možná pochopí víc, než jen ideály. Samozřejmě i ve večerních hodinách.

Jenže kdo bude ten, kdo řekne "ty sem nepatříš"? Jak už to tak bývá, svět není černobílý, ale má mnoho odstínů šedi.

Co s bezdomovcema? Jsou to přeci pořád lidé... Vytlačováním je dál a dál od společnosti jen docílíme toho, že vytvoříme žijící "mrtvé" bez šance návratu zpět do společnosti.

Jsem rád, že Praha, alespoň jak to tak vypadá, začíná bezdomoveckou otázku řešit (kontrola před TBC, loď pro přespání atd.). Že bezdomovci, kteří chtějí, mají stále možnost navrátit se do společnosti - i když vím, že to je obzvlášť těžké... Kolik je ale takových, co už zpět do společnosti nechtějí? A co s nimi?

Perlička na závěr

V Kolíně na nádraží se jeden z mých bývalých dodavatelů z IBM potkal s bezdomovcem. Ten chtěl po mém dodavateli peníze. I zeptal se bezdomovce: "A co takhle pracovat?" Bezdomovec mu odpověděl: "Jo, to sem zkusil, ale nedělalo mi to dobře."

A co si myslíte Vy? (A co na to Jan Tleskač?)

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net