Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Katolická církev se bojí rozumu

Katolická církev se bojí rozumu

(20.3. 2007 23:46:00)

Občas se mi (ne úplně tím, že bych chtěl) stane, že mám tu čest poslouchat rádio Proglas. Pro ty, která neví, o co jde, tak toto rádio je zaměřené převážně na katolickou společnost. Občas se objeví i nějaká ta ekumena či názory jiných církví.

Rozhovor s jedním německým teologem ohledně východních náboženství, resp. budhismu, mne ale natolik zaujal, že jsem si jej doposlechl až do konce.

Dozvěděl jsem se tak, že největším nebezpečím budhismu je v naší společnosti racionalizace. Racionalizace čeho už řečeno nebylo.

Nemohu se tak zbavit pocitu, že katolická církev se prostě bojí toho, že by jedinec přemýšlel. Ostatně, bála se toho už v histororii. Proto je např. podle církve možné věřit v Boha jen ve společenství lidí. Ne nadarmo Jung ve svých přednáškách o náboženství říká, že katolicismus přebírá odpovědnost za své ovečky. Církev "myslí" za své ovečky... (a naopak protestanstský směr je směřován na zodpovědnost - a schopnost - jedince)

Je pro mne až s podivem, jak moc se katolická církev bojí individua. Jako by to bylo něco nebezpečného. Ratio přece Boha nepopírá. Maximálně tak vysvětluje mnohé jevy, které jsou okolo nás (např. velklý třesk, evoluci atp.).

Někdy si říkám, jestli tohle je to, co si Kristus přál... asi ano, protože Bůh je vševědoucí, Kristus je Bůh a pokud je Kristus Bůh a Bůh je vševědoucí, pak to musel vědět :-). Ne nadarmo však Jung v přednášce "Odpověď na Jóba" říká, že Bůh jakoby na svou vševědoucnost zapomínal (a jeho vševědoucnost se tak chovala podobně jako naše nevědomí)...

Co říci závěrem? Snad jen že doufám, že se jednou Katolická církev probere ze své zaslepenosti... (a nebudete předposlední odstavec o vševědoucnosti brát příliš vážně)

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net